Wilt u inchecken op facebook? X

Het winterevenement voor Uden en omgeving met 900 m² ijsbaan, Icetubebaan en horeca

Vrijwilliger in beeld: Mathieu van Haandel

Ooit deelgenomen aan de curlingcompetitie bij Uden on ice? Grote kans dat je de uitslagen van jouw duels hebt doorgegeven aan Mathieu. De Udenaar zit tijdens de speelavonden namelijk achter de wedstrijdbar. “Je ziet jaarlijks weer dezelfde mensen terug. Sommige deelnemers hoeven hun teamnaam niet eens meer te noemen …”

Via een vriend belandde Mathieu zes jaar geleden bij de curlingcommissie. “De organisatie van de speelavonden is voor mij al de moeite waard, zo gezellig is het. Vanaf september komt de commissie maandelijks bij elkaar. Samen met de organisatie van Uden on ice bedenken we nieuwe ideeën die de curlingcompetitie verbeteren. Dat zijn maar kleine zaken hoor, want de speelavonden zijn altijd een groot succes”, vertelt Mathieu. Zo ligt er deze editie een pad van houten planken in het midden van de ijsbaan. Hier worden glühwein en warme chocolademelk geserveerd. “Dit middenpad keert volgend jaar zeker terug”, zegt Mathieu. “Het publiek was er tijdens de eerste speelavonden erg enthousiast over.”

Beeldschermen
Samen met zijn mede-commissieleden is Mathieu op speelavonden al vroeg aanwezig bij Uden on ice. “We maken de baan schoon, spuiten het ijs nat en zetten alle spullen klaar, zodat om 19.15 uur de wedstrijden van start kunnen gaan.” Vervolgens neemt Mathieu plaats achter de wedstrijdtafel. Na afloop van een duel geven teams de uitslagen aan hem door en met behulp van een Excelbestand houdt hij de tussenstanden bij. Die verschijnen vervolgens op een van de drie beeldschermen die bij de schaatsbaan en in het horecapaviljoen hangen. “Dat we die schermen nu hebben, is een grote vooruitgang. Voorheen hielden we alles op papier bij en riepen we de poulewinnaars om. Dat zorgde nog wel eens voor verwarring, omdat teams dat dan niet hoorden. Nu zien de teams op het scherm op welke baan ze zich moeten melden.”

Vier dagen
Uden on ice biedt op 4 dagen curling aan, waarbij per speeldag 64 teams op 16 banen in actie komen. 38 teams strijden om de wisselbeker: zij komen 3 van de 4 speeldagen in actie. “Het fanatisme is groot”, zegt Mathieu. “Er zijn zelfs groepen die jassen hebben laten bedrukken met de teamnamen. En we merken dat ploegen bijna altijd terugkeren als ze eenmaal hebben deelgenomen.” Waar vorig jaar na twee dagen het maximaal aantal teams zich had aangemeld, was de inschrijving nu al na amper een dag vol. “Eigenlijk gaat het een beetje té goed”, lacht Mathieu. “Door het enorme succes zijn er teams die achter het net vissen. En dat is jammer. Of we denken aan een extra speeldag? Nee, vier dagen blijft voorlopig het maximum. Het is jaarlijks al een heel karwei om dat georganiseerd te krijgen.”

Mathieu van Haandel staat tijdens de curlingavonden achter de wedstrijdbar. Er zijn nog twee speeldagen: woensdag 2 en donderdag 3 januari. (Foto: organisatie Uden on ice).

Uden on Ice | Developed by Tipcon IT Solutions